haalt talent boven water

woensdag, 30 januari 2013 11:55

Koningin Beatrix en het blijvend fris-principe. Icoon van antwoordelijkheid.

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Enkele dagen voor het bereiken van haar vijfenzeventigste verjaardag kondigde Koningin Beatrix haar troonsafstand aan. Hoewel onze vorstin reeds tien jaar de officiële pensioengerechtigde leeftijd voorbij was, kwam dit bericht voor velen toch als een echte verrassing. De grote golf van waardering die te horen is uit vrijwel alle delen van de Nederlandse bevolking onderstreept dit eens te meer. 

Blijvend fris

Die waardering laat nog meer zien: onze scheidende koningin toont zich met haar aanwezigheid en gedrag een overtuigend vertegenwoordiger van het blijvend fris-principe. Het is het principe dat je ziet werken bij mensen die het wezenlijke werk dat ze te doen hebben ontdekken in hun functie. De kenmerken: ogenschijnlijke eenvoud, sprankeling, betrokken ontvankelijkheid en het doorgeven van bemoediging en inspiratie.

Je kunt dit fenomeen ook aanduiden als het samenvallen van de uiterlijke en de innerlijke professie. De uiterlijke professie is eenvoudigweg de extern gedefinieerde rol (koningin); de innerlijke professie verwijst naar datgene waar iemand zich van binnenuit aan toewijdt. Hier taal aan geven luistert nauw en is veel lastiger – kijk maar naar het zoeken naar woorden van de meeste geïnterviewden. Toch ligt hier de sleutel tot wat iemand betekent en nog te betekenen heeft.

De verbondenheid met deze innerlijke professie geldt het eerder genoemde blijvend fris-principe. Iemand wezenlijke werk (innerlijke professie) gaat ook niet met pensioen. Uiterlijk misschien wel. Zo lijkt het ook met onze koningin. Maar schijn bedriegt, ook hier. Zij zal ongetwijfeld doorgaan met haar werken, al zal het neerleggen van haar ambt haar nog meer vrijheid geven in de keuze op welke vragen zij wil bijdragen aan antwoorden.

Gaat u nog met pensioen?

Ter gelegenheid van de a.s. feestelijkheden stel ik voor als (kostenloos!) nationaal cadeau een nieuw begrip te introduceren in de Nederlandse taal, geheel geïnspireerd op alles wat koningin Beatrix heeft gegeven. Het woord is antwoordelijkheid. Als definitie kan gelden: welke vragen in de samenleving trek ik mij dusdanig aan, dat ik het antwoord wil zijn?

Hoe is het gesteld met uw en mijn antwoordelijkheid? Wat wil er bepaald niet met pensioen gaan in ons? De noodzaak om ons met deze vragen bezig te houden groeit, zeker nu de pensioengerechtigde leeftijd stijgt. Organisaties en individuele medewerkers hebben werk te verrichten waar het gaat om het leren zien en inzetten van de onvervalste kwaliteiten.

De EU bevordert sinds 2012 de solidariteit tussen de generaties en de blijvende inzetbaarheid van ouderen. Hier ligt een opdracht in besloten die mogelijk leidt tot een herinvoeren van een aantal vruchtbare gildeprincipes. Wil het blijvend fris-principe blijven optreden, dan is antwoordelijkheid een spannend vereiste. Het kan de vraag ‘gaat u nog met pensioen?’ tot een zowel hilarische als bloedserieuze maken.

Meer informatie? Bel met Frans Sandbergen, 06-55334876 of kijk op www.hetwil.nl


Lees 66786 keer Laatst aangepast op donderdag, 13 februari 2014 11:07

Nieuwste van Frans Sandbergen

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: Meesterschap en gildedenken »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.